Zeg het met bloemen!

Zeg het met bloemen!
maandag 07 juni 2021

Spreken tijdens de uitvaart vonden ze moeilijk, de dochters van de dame die we gingen begraven. Toch hadden ze behoefte aan het uiten van hun emotie, wilden ze “iets” doen voor hun moeder, om hun dankbaarheid en respect te tonen.

Ik informeerde voorzichtig bij hen of ze ervoor voelden om iets heel anders te doen om hun gevoel uitdrukking te geven rondom de uitvaart. Er zijn immers zoveel meer mogelijkheden dan alleen “spreken” tijdens de uitvaart.
Al pratende kwamen we tot de ontdekking dat de dochters, toen ze klein waren, graag bloemen plukten voor hun moeder; ze was er altijd zo dankbaar voor. Moeder hield zo van bloemen, de meisjes vonden het daarom als kind zo fijn om met een eigen geplukt boeket thuis te komen.

Daarom stelde ik de twee zussen voor daar iets mee te doen. Ik bracht hen in contact met een speciale bloemiste, die hier op zo’n bijzondere wijze invulling aan geeft. Eerst heeft zij met de dochters gesproken. Alleen al dat moment was zo waardevol. Al pratende werden de dochters door de bloemiste geïnspireerd in hun bloemkeuze, en wat ze wilden maken als eerbetoon aan hun lieve moeder. Waar hield moeder van, wat paste bij haar. De bloemiste luisterde geïnteresseerd en inspireerde de dochters met haar voorstellen vanuit haar rijke ervaring.

Het eindresultaat was dat de dochters uiteindelijk samen met deze betrokken bloemiste een aantal uur hebben gewerkt aan een prachtig bloemstuk, dat tijdens de uitvaart op de kist van moeder werd gelegd. En het ging nog verder. Het thema van de bloemen die op de kist lagen, werd doorgevoerd in de bloemstukken die het altaar sierden, en die later bij de condoleance op de diverse tafels stonden.

Zo mooi, zo troostend én verbindend voor de zussen om hiermee bezig te zijn. Zo ervaarden beide dochters het. Het voelde goed om hun dankbaarheid en respect op hun eigen wijze te uiten aan hun moeder. Het gaf iedereen een prettig gevoel en de zussen kregen volop complimenten over hun prachtige bloemstukken.