De waarde van herinneren

De waarde van herinneren
maandag 19 juli 2021

Tijdens de herinneringsavond, die ik samen met Trudy van Doeveren organiseerde op 14 december, hebben we ervaren hoe waardevol het is om af en toe stil te staan bij verlies.

Maar liefst 81 belangstellenden tekenden in om samen met ons te herinneren. In onze uitnodiging gaven wij aan ons ervan bewust te zijn, dat de jaarlijkse decembermaand voor velen lastig is, omdat er iemand gemist wordt. Velen kijken uit naar de beleving van de feestdagen, omdat het prettig is om samen met dierbaren de feestdagen door te brengen. Als er echter een gevoel van gemis is, is dat vaak juist tijdens de feestdagen ook aanwezig. We proberen het weg te stoppen en blij te zijn met degenen met wie we wél samen kunnen zijn, maar het gemis is er toch.

Wij probeerden met een mooie avond ruimte te geven aan deze gevoelens. In de prachtige Orangerie van Tessloo in Oisterwijk, hadden we een ontvangst met gepaste harpmuziek. Om 20.00 uur startten we het programma: een invulling met passende teksten door Trudy en mij voorgedragen, afgewisseld met muziek en zang door zangeres Iris Jansen, die speciaal voor deze bijzondere avond op moderne popsongs teksten maakte over rouwen en missen. 

De aanwezigen gaven aan het zo fijn te vinden weer eens even stil te mogen staan bij het verlies en het gemis. Zovelen ervaren dat het leven van alledag hen weer volledig in beslag neemt na een overlijden, waardoor ze nog maar zelden de gevoelens de ruimte kunnen geven. Het werd als prettig ervaren dat er weer eens ruimte was voor herinnering, en toch ook verdriet. Onder begeleiding van harpmuziek spraken we de namen uit van degenen die herinnerd werden en hingen we hun ster op in de onverlichte boom. 

We sloten af met een korte overweging waarna de boom in het licht werd gezet. Zo verlichtten wij de sterren in ons midden. Aan het einde van het programma hebben we getroost en geproost met een glaasje, waarbij zangeres Linda Stillekens de muzikale omlijsting verzorgde. Warm en waardevol herinneren. Om daarna met een opgeruimd gemoed te kunnen genieten van saamhorigheid met dierbaren. Rouw is immers ook verlies integreren in het leven. Het werd voor ons allemaal een prachtige avond.

De mensen van voorbij

De mensen van voorbij
wij noemen ze hier samen.
De mensen van voorbij
wij noemen ze bij namen.
Zo vlinderen zij binnen
in woorden en in zinnen
en zijn wij even bij elkaar
aan ‘t einde van het jaar.
De mensen van voorbij
zij blijven met ons leven.
De mensen van voorbij
ze zijn met ons verweven
in liefde, in verhalen,
die wij zo graag herhalen,
in bloemengeuren, in een lied
dat opklinkt uit verdriet.
De mensen van voorbij
zij worden niet vergeten.
De mensen van voorbij
zijn in een ander weten.
De mensen van voorbij
zijn in het licht, zijn vrij.

... HANNA LAM (1928-1988) ...