Op tijd beginnen aan de voorbereidingen

Op tijd beginnen aan de voorbereidingen
maandag 25 oktober 2021


In het vroege voorjaar werd ik gebeld door een man van middelbare leeftijd. Zijn vader, in zijn werkzame leven een vooraanstaand ondernemer, is ongeneeslijk ziek. Zijn gezondheid laat het steeds verder afweten en hij is merkbaar onrustig over het invullen van het afscheid. De zoon vraagt mij te komen praten bij hen thuis, zodat zijn vader en diens echtgenote hierin betrokken kunnen worden. 

Op een mooie avond in het voorjaar zitten we met elkaar aan tafel in hun prachtige tuin. Meneer schetst dat hij de medewerkers van zijn bedrijf, van wie er velen al jarenlang in dienst zijn, wil betrekken in het afscheid. Het is een groot bedrijf, dus veel mensen. Daarnaast zijn er veel leveranciers, met wie hij jarenlang vriendschappelijke contacten onderhield. Ook hen wil hij betrekken bij het afscheid. Daarnaast geeft zijn vrouw aan, dat ze vooral een intiem afscheid wil met de mensen die dichtbij haar en haar man staan. Hun kinderen met partners, hun kleinkinderen en een groep vrienden met wie ze jarenlang veel deelden.

Dit maakt het voor hen lastig te besluiten welke kant zij op willen. Daarom stel ik voor, het afscheid op te delen in twee momenten. Een moment voor het gezin en de nabije contacten waarbij afscheid genomen wordt van hem, en een afscheid in een wat grotere vorm voor alle medewerkers en de leveranciers. Ik opper de mogelijkheid om het afscheid in intieme kring bij hen thuis in de prachtige tuin te doen. Het is duidelijk veel informatie voor de verzwakte man. We spreken af dat ik de geopperde ideeën op papier zet en dat hij en zijn echtgenote er nog eens rustig over na zullen denken.

Mevrouw is in elk geval heel blij en zichtbaar opgelucht met de mogelijkheid dat haar man na zijn overlijden gewoon thuis kan blijven. Ze was niet op de hoogte dat dat mogelijk is zonder koeling onder het overleden lichaam. Ik heb haar verteld over de mogelijkheid van de lichte balseming waarbij er geen koeling nodig is bij de opbaring. Dat sprak mevrouw erg aan. 

De volgende dag mail ik hen met beschrijving van de mogelijkheden. Enkele weken later word ik gebeld door de zoon; vader is in de nacht overleden. Op het woonadres wordt de lichte balseming uitgevoerd door mijn deskundige collega's Pauline Wouters en Hans Hartman (hq-thanatopraxie). De echtgenote van de overleden man en ik maken de serre van hun eigen huis tot een prettige rouwkamer; mevrouw en de kinderen zullen er vele uren vertoeven in de week die volgt. Het geeft hen zoveel rust om echtgenoot en vader zo dichtbij zich te houden. Het is in de week na het overlijden prachtig weer en we besluiten het afscheid in intieme kring in de tuin van het eigen huis te laten plaatsvinden. Op de mooie zomerdag verzamelen zich de dierbaren van meneer in de tuin. De avond ervoor hebben we meneer vanuit het bed in de kist gelegd, de kist wordt middenin de tuin geplaatst. Er worden mooie verhalen verteld en er is livemuziek van zangeres Linda Stillekens, die met ingetogen stem het afscheid nemen op waardige wijze begeleidt; heel bijzonder in de tuin. Na het afscheid nemen wordt meneer in een bedrijfsauto geplaatst en door zijn eigen gezin naar het crematorium gebracht.

Met man en macht wordt tijdens hun afwezigheid de tuin opgeruimd en de tuintafel gedekt. Als het gezin na ruim een uur weer terugkomt, volgt er een barbecue in de tuin om de dag in verbinding af te ronden. Enkele dagen later hebben we in de bedrijfshal een grote herdenkingsbijeenkomst voor alle mensen van het bedrijf en de zakelijke contacten van de man. Er worden mooie verhalen verteld uit zijn zakelijke verleden en opnieuw zingt de zangeres zijn lievelingsliedjes.