Is balsemen thuis mogelijk?

Is balsemen thuis mogelijk?
maandag 08 november 2021


Zoals tegenwoordig steeds vaker gebeurt, word ik uitgenodigd door een echtpaar op leeftijd. Mevrouw is ongeneeslijk ziek en heeft niet lang meer te leven. Zij willen samen met mij bekijken of hun wensen ingewilligd kunnen worden met betrekking tot de periode na overlijden en de uitvaart.

Mijnheer geeft aan dat hij al lange tijd mantelzorger is voor mevrouw. Hij doet dat met alle liefde en het belangrijkste streven is dat hij er alles aan wil doen om zijn vrouw thuis te laten blijven. Dat is de wens van mevrouw en die wil hij graag vervullen.

Nu heeft hij begrepen dat het mogelijk is om thuis op te baren. Zijn wens is dat zijn vrouw ook na overlijden gewoon naast hem kan liggen, hij wil niet zo’n koeling met gebrom waarop de overledene koud wordt. Nee, hij wil graag dat mevrouw gebalsemd wordt waardoor haar lichaam de temperatuur van de omgeving aanneemt en dus niet zo koud wordt. Dat heeft hij gezien bij een opbaring van een van 'mijn' eerdere uitvaarten en dat vond hij veel aangenamer. Maar hij heeft ook gehoord dat de overledene uit huis gehaald moet worden om gebalsemd te kunnen worden. Dat het balsemen op een andere plek dan thuis dient te gebeuren en dat vindt hij ontzettend onprettig. Hij wil dat zijn vrouw echt thuis kan blijven tot de dag van de uitvaart. Gelukkig kan ik hem vertellen dat het balsemen wél gewoon thuis kan gebeuren. De balsemer komt aan huis en voert de balseming thuis uit. De nabestaanden mogen in- en uitlopen terwijl de balsemer zijn of haar werk doet.

Ik heb het echtpaar echt gerust kunnen stellen door te kunnen vertellen dat dit thuis kon gebeuren. Enkele weken later overlijdt mevrouw. Samen met de balsemer rijd ik in de vroege ochtend naar het huis van het echtpaar; mevrouw wordt gewoon in haar eigen bed gebalsemd. Vervolgens verzorg ik mevrouw samen met mijnheer, we kleden haar in de door haar zelf gekozen kleding en mevrouw wordt in prachtig beddengoed op haar eigen bed gelegd. Zo kan mijnheer tot de dag van de uitvaart naast zijn eigen vrouw slapen, precies zoals hij het graag wil.
-
Wat is lichte balseming of thanatopraxie? Deze behandeling zal het lichaam tijdelijk conserveren na overlijden. Met deze behandeling worden de ontbinding en bacteriegroei intern geremd. Hierdoor kan het lichaam opgebaard worden en heeft de temperatuur minder invloed op het ontbindingsproces. Het is na deze behandeling niet meer nodig om een lichaam te koelen of de opbaarruimte koel te houden. Bij de behandeling wordt een vloeistof ingebracht die bestaat uit een basis van zouten, olie en een laag formalinegehalte, hetgeen het mogelijk maakt de ontbinding tijdelijk stil te leggen/te vertragen.