Wordt uw moeder straks ook zo afgevoerd?

Wordt uw moeder straks ook zo afgevoerd?
maandag 17 januari 2022


Tot mijn schrik kwam ik het recentelijk helaas weer tegen: een overleden dame die, zonder overleg met de nabestaanden, naar de aanpalende rouwkamer naast het zorgcentrum werd overgebracht.

Zonder overleg met de familie, zonder respect voor de overledene en zonder de wensen in acht te nemen. Met de stille trom snel door de achterdeur. Ik, en gelukkig vele collega’s met mij, vinden dat dit niet kan. Als zorgcentrum heb je te maken met bewoners. Mensen die door de voordeur binnen komen en graag ook weer door de voordeur naar buiten gaan. Heel onprettig om te horen: 'mevrouw kon niet op haar kamer blijven liggen'. Een antwoord op de vraag: 'waarom niet?' kregen de nabestaanden niet, wel wat gestotter en gebrabbel. Laat u niets wijs maken, het kan wel! Veruit de meeste zorgcentra die ik ken, handelen gelukkig wel met alle respect. Een overledene kan vooraf al kenbaar maken wat hij of zij wil, of het gaat in overleg met de familie. De nabestaanden mogen een respectvolle aanpak verwachten. Zomaar een overledene op laten ophalen door vreemde handen is onbegrijpelijk en hopelijk behoort deze handelswijze tot het verleden. In dit specifieke geval waren de familieleden onthutst en naast verdrietig ook nog boos. Boos op de organisatie waar moeder vele jaren verbleef en heel boos op de uitvaartondernemer in kwestie, die dit 'een normale gang van zaken' vond. Zij hadden de familie ontnomen om even aan haar bed te zitten, om samen te delen in verdriet, te overleggen hoe te handelen en om mevrouw in de intimiteit van haar eigen kamer samen te kleden. Sommige families kiezen voor een thanatopraxiebehandeling en willen hun geliefde tot de uitvaart in zijn of haar kamer laten liggen; heel begrijpelijk. Dit is een rustpunt voor de familie en een goede start van de rouwverwerking.
Laat u derhalve informeren en voer een laatste wensengesprek. Zo’n gesprek kan worden gecompleteerd met een kostenbegroting, dan is direct bekend wat de uitvaart en alles eromheen gaat kosten. Dit gesprek is gratis, schept duidelijkheid en voorkomt problemen. De dood is een moeilijk onderwerp, maar we krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken. Neem de eerste stap om er even gezamenlijk over na te denken: begraven of cremeren, wie nodig je uit, welke locatie is gewenst, zijn er speciale wensen en kan dit allemaal? Er zijn net zoveel antwoorden als vragen. Het laatste wensengesprek kunt u delen met de familie en vanzelfsprekend nadien nog herzien. Een voorbereidend gesprek brengt rust in zowel uw hoofd als in de hoofden van uw naasten.