Heeft u al gekozen?

Heeft u al gekozen?
maandag 03 januari 2022


Tijdens een feestje of gezellig samenzijn komt het niet vaak ter sprake. Het is echter wel nuttig er een keer rustig over na te denken én het uit te spreken. U maakt zelf de keuze en laat het niet over aan uw nabestaanden. Misschien zijn uw gedachte ook: “Best eng om over te praten” of “Nu is het misschien nog niet helemaal noodzakelijk”, maar is dat wel zo? Als je er langer over nadenkt is het juist heel rustgevend, duidelijk, nooit te vroeg en een grote hulp voor de achterblijvers.
 
Ik heb het over de basale keuze die op ieders pad komt: begraven of cremeren. De derde bestemming, het ter beschikking stellen van de wetenschap, is soms en onder bepaalde voorwaarden ook mogelijk. Resomeren en Cryoneren zijn in Nederland op dit moment (tijdens het schrijven van deze Blog) nog niet toegestaan.
 
Tijdens de laatste wensen gesprekken die ik voer, merk ik dat er vaak een pak van het hart valt, eindelijk is er duidelijkheid. Na deze keuze, die zelfs automatisch voort kan komen uit uw wensen, kan het ook verder omlijst gaan worden, invulling van bijvoorbeeld de locatie(s), kist of lijkwade, thuis opbaren of liever niet en zelfs al een, wellicht nog premature, lijst met genodigden. Men kan de laatste wensen, die ik voor de families op papier zet, nog altijd later aanpassen. Aanpassen gebeurd meestal éénmaal per jaar, even een gesprekje of berichtje over een paar extra genodigden, toch niet of juist wel een zilveren rouwauto, de keuzes liggen nog open, ik inspireer en u neemt en houdt de regie in eigen hand. 

Vaak is dit document ook een praatstuk naar de rest van de familie, het opent deuren naar ideeën en gevoelens. Wellicht alvast een keer samen gaan kijken op de gekozen begraafplaats, is het plekje onder de eikenboom eigenlijk nog wel vrij, of waar zou de as later zijn weg gaan vinden? Wilt u kiezen voor tijdelijke of eeuwige grafrechten, er is meer mogelijk dan u denkt en de gemaakte keuzes geven u gemoedsrust.
 
Aanvullend kan er ook een kostenraming gemaakt worden, daar zitten overigens geen kosten aan en u behoefd niet verzekerd te zijn. In rust bespreken blijkt prettiger, wat is mogelijk, waar kunnen besparingen gerealiseerd worden, wie mag er gaan spreken en welke muziek zal er ten gehore gebracht worden? Wie spreekt er voor u, als u het niet meer kunt? Het is heel mooi om zelf de regie te hebben, zelf te kunnen bepalen wat u laatste wensen zijn. Ik nodig u daarom uit dit samen te bespreken en op papier te zetten. Het is tijd om er over te praten. 

Belangrijk aandachtspunt: Bent u op de hoogte van het feit, dat bepaalde medische behandelingen een keuze kunnen uitsluiten? Ik kom u ook hierover graag tijdig informeren.