Laatste wensen gesprekken

Laatste wensen gesprekken
maandag 01 augustus 2022


Soms gebeurt het nog wel eens, dat mensen verbaasd zijn als ik vertel dat men voorafgaand aan het overlijden van een dierbare, contact op kan nemen met de uitvaartverzorger. Ik leg hen dan uit, dat het om verschillende redenen wenselijk kan zijn dat mensen al vóórdat iemand overlijdt, duidelijkheid willen hebben.

Duidelijkheid op het gebied van de mogelijkheden voor de invulling van het afscheid dat men in gedachten heeft.

Duidelijkheid over de kosten die een dergelijke uitvaart met zich meebrengt.

Ik weet dat het meestal niet iets is waar mensen voorafgaand aan een overlijden graag over nadenken; de invulling van de uitvaart. Toch geeft het zichtbaar rust om vóóraf de uitvaartwensen al vast te leggen. Voor de persoon in kwestie zelf en zeker ook voor de naasten. In de emotionele dagen voorafgaand aan de uitvaart hoeft niemand zich dan meer af te vragen hoe de overledene het wel of juist niet gewild zou hebben. Zeker in een maatschappij, waarbij steeds minder mensen het vroeger zo gangbare afscheid in de kerk wensen, is de keuze tussen verschillende mogelijkheden heel belangrijk.

Het is een eer en mijn passie, om mensen te inspireren op welke manieren de invulling van een afscheid mogelijk kan zijn. Het kan in feite op alle gewenste manieren. Op plaatsen die doorgaans niet gebruikelijk zijn, met rituelen die niet alledaags zijn. Door mijn eigen ervaringen bij het overlijden van enkele dierbaren, weet ik hoe belangrijk het is om een goede invulling aan het afscheid te kunnen geven. Het afscheid nemen vormt immers een belangrijke pijler voor het rouwproces, en het verdient alle aandacht en zorg. Ik weet maar al te goed wat een uitvaartbegeleider kan betekenen voor mensen. Als uitvaartspecialiste stap ik in het leven van een familie, op een heel hectisch en chaotisch moment, als mensen op hun kwetsbaarst zijn. Er moet dan in korte tijd veel geregeld worden en het is heel bijzonder als nabestaanden mij het vertrouwen geven. Daar ga ik dan ook met de grootst mogelijke zorg en behoedzaamheid mee om. Tijdens het zogenaamde wensengesprek bespreek ik de wensen en ideeën over de aanstaande uitvaart. Waar gewenst, geef ik advies en uitleg over de vele mogelijkheden. Na het gesprek werk ik de wensen uit, waarna er een document met wensen en een overzicht van de bijbehorende kosten volgt. Duidelijk en zonder verrassingen. Het zogenaamde wensengesprek of ook wel laatste wensen gesprek is kosteloos en vrijblijvend.

Persoonlijk en transparant
Voor mijn diensten breng ik een fee in rekening, waarvan de hoogte afhankelijk is van de mate van begeleiding. Op de producten en diensten wordt geen opslag berekend. Zo kan ik naast de nabestaanden gaan staan om een passend afscheid te organiseren, waarbij er kritisch naar de kosten wordt gekeken. Als er een uitvaartverzekering is, wordt er een bedrag uitgekeerd waarmee de nabestaande zelf kan bepalen hoe het afscheid wordt ingevuld. U heeft dus ook bij een uitvaartverzekering een vrije keuze en u behoeft niet in zee te gaan met de aan de verzekering gelieerde organisatie, wij informeren u hier graag over.