De dood, praat erover, niet eroverheen

De dood, praat erover, niet eroverheen
maandag 12 juni 2023


Als u het lokale huis-aan-huis blaadje openslaat of kijkt in De Uitstraling, zult u wellicht eens kunnen denken; ‘Weer een uitvaartondernemer’. Soms krijgen wij weleens het verwijt dat het heel ongepast is om van je te laten horen, hier wil ik graag tegenoverstellen dat wij stáán voor ons vak, hetgeen wij met passie doen en proberen een zo mooi mogelijke uitvaart te realiseren. Hier komt voor ons heel wat bij kijken. Vaak vangt het aan met gesprekken vooraf, maar soms ook pas na het overlijden. In de dagen tussen overlijden en uitvaart werken wij met hart en ziel om nabestaanden te ondersteunen, te voorzien van informatie en te inspireren. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat een goed afscheid van wezenlijk belang is voor de rouwverwerking. Alle uitvaartspecialistes vinden het van belang tijd te besteden aan het gehele proces, om zo te komen tot een afscheid waar je trots op kunt zijn. En dan bedoel ik dat de nabestaanden volledig tevreden zijn en zelfs regelmatig, ondanks hun verdriet, de moeite nemen om nadien een lief berichtje sturen.

Uitvaarzorg is een vak dat je met passie doet en dat kan alleen als je je betrokken voelt bij de nabestaanden. Je brengt wat teweeg in een familie en ja, dat is ook emotioneel voor de uitvaartspecialiste, wij zijn zeker niet van steen. Kort geleden nog, ik had een prachtig gesprek met een oude dame die precies wist wat ze wilde en we hadden direct een klik; zelf na één ontmoeting kan iemand al iets voor je betekenen. Nadien hebben we nog telefonisch contact gehad over de laatste wensen die ik had opgemaakt. Helaas kreeg ik drie weken daarna een telefoontje van de dochter die zei: “Ik heb een document gevonden dat u voor mijn moeder heeft opgesteld en ik ben ervan onder de indruk, wilt u alstublieft langskomen want mijn lieve moeder is er niet meer.” Dat is dan echt even slikken, ook voor mij.

Wellicht dat u na het lezen van deze column iets anders naar onze uitingen kunt kijken, weet dat wij gewoon mensen zijn die hun uiterste best doen om 24 uur per dag klaar te staan. Wij maken schrijnende zaken mee en ook hele mooie waardevolle gebeurtenissen.

Vaak zie je, mede door coronamaatregelen ingegeven, dat juist de kleinere uitvaarten, met een zeer select gezelschap, iets bijzonders teweegbrengen. De verbinding tussen de mensen is te voelen, de contacten worden aangetrokken en worden sterker. Als uitvaartondernemer haal je ook hier kracht uit om je maximaal in te blijven zetten. Ik vind het prachtig om mensen van dienst te zijn en ben dankbaar dat zo velen mij hun vertrouwen gegeven hebben.

Wellicht is dit voor u een eyeopener om eens na te denken over uw eigen uitvaart en dat hoeft helemaal niet te wachten tot er iets ernstigs aan de hand is. Gun uzelf en uw naasten de rust, door alvast wat op papier te (laten) zetten, wij helpen u graag.