Concurrentie en transparantie

Concurrentie en transparantie
woensdag 28 februari 2024


Ik had een afspraak met een vriendin die ik al een poosje niet meer had gezien. Zij was verhuisd naar het westen van het land en door onze drukke banen zagen we elkaar niet meer zo vaak. Na een fikse wandeling ploften we, met een koffie to-go, neer op een bankje aan het water.

“Hoe zit dat nou Els, een kostenbegroting vooraf en dan ook nog geen marge op de ingekochte diensten en producten, hoe kan dat?” Ik stak van wal met onze manier van werken en zal het voor de geïnteresseerde lezer, hieronder puntsgewijs opsommen.

1.  Iemand benadert mij en tijdens de afspraak, dat heel goed een laatste wensen gesprek kan zijn, schrijf ik alle wensen die al bekend zijn op. Ik inspireer om te komen tot een betekenisvolle uitvaart.
2.  Hierna maak ik een kostenbegroting waar alle wensen in verwerkt zijn. Sommige mensen willen een basis uitvaart, gewoon tot in de puntjes verzorgd en met een eerbetoon aan de overledene. Je hebt vanzelfsprekend ook families die er iets heel bijzonders van willen maken, ook dat kan.
3.  Er wordt hierna een afspraak gemaakt om de kostenbegroting door te nemen en alles kan dan nog worden aangepast. Soms is het een indicatief onderzoekje van een familie of partner om inzicht te krijgen in de kosten en is iedereen nog gezond. Ik maak echter ook mee dat de persoon die gaat overlijden erbij is en nog maar dagen of uren te leven heeft. Dit zijn heel heftige en zeer bijzondere gesprekken. Het is een eer als men mij kiest voor het begeleiden van de uitvaart. De uitvaart is een laatste mogelijkheid om nog één keer een podium te geven aan de overledene en dat met aandacht en stijl uitvoeren.
4.  Over de kosten: Wij berekenen geen toeslagen of provisies, alleen een fee die we van tevoren vaststellen en die al op de kostenbegroting vermeld staat. Alleen als de uitvaart ineens heel anders moet worden uitgevoerd kan hier nog een wijziging op plaatsvinden. De familie betaalt wat er door de leverancier gefactureerd wordt, niets meer! Hiermee vormen wij een uitzondering in uitvaartland; transparantie staan bij ons voorop.
5.  Extra voordelen: Wij kennen de markt en de prijzen, vaak kunnen we hierdoor nog extra kortingen bedingen bij leveranciers. Bij ons krijgt de familie dit voordeel. Zo verdienen wij de fee die we afgesproken hebben gedeeltelijk of soms zelfs helemaal terug voor de familie.
6.  Na de uitvaart overhandigen wij de factuur met alle inkoopfacturen. Wij lichten de factuur toe en die wijkt in 99% van de gevallen maar amper af van de kostenbegroting. Dit is eigenlijk ook voor ons een leuk compliment.

Afgelopen maand mocht ik haar vader begraven, het werd een week met een lach en een traan en nadien een heel lief compliment. Zij begreep nadien heel goed, dat het ondersteunen van een familie, het creatief zijn in oplossingen vinden en het realiseren van een stijlvolle uitvaart, grote voldoening kan geven.