Opbaren

Het belang van opbaren is, met je eigen ogen zien dat iemand overleden is. Dit kan helpen het besef van de dood door te laten dringen. Een belangrijk gegeven voor rouwverwerking. Wanneer iemand onverwacht overlijdt, is dit nog meer van betekenis. Zelfs als het haast onmogelijk lijkt, zijn er bijna altijd manieren om iemand op te baren zodat er afscheid genomen kan worden. Wij overleggen altijd met u en samen kijken wij wat voor u het beste aanvoelt.

Thuis opbaren
Thuis opbaren gebeurt steeds vaker. Ook als iemand niet thuis overlijdt, kan diegene thuis worden opgebaard. Of bijvoorbeeld thuis bij een van de kinderen. Vaak is het ook mogelijk om uw dierbare op te baren in de eigen kamer van het verzorgingshuis of de instelling waar hij of zij woont. 

Wanneer iemand thuis blijft, kun je elk gewenst moment nog even bij hem of haar zijn. In je eigen vertrouwde omgeving. Er kan rondom de overledene 'gewoon' worden geleefd, gepraat, herinneringen gedeeld, gehuild en ja, ook gelachen. Zo kan het gewoner worden om iemand dood te zien en langzaam te zien veranderen. Voor jongere kinderen en kleinkinderen is dat ook waardevol. 

De overledene kan op bed worden opgebaard of we kunnen een bed-situatie creëren met een opbaarplank. Natuurlijk kan uw dierbare ook in een uitvaartkist worden opgebaard. Hoe dan ook, als men besluit tot een thuis-opbaring zal het lichaam van de overledene gekoeld moeten worden of op een andere wijze 'goed' worden gehouden. Er kan o.a. gekozen worden voor zowel koeling als thanatopraxie, oftewel lichte balseming.

Thanatopraxie oftewel lichte balseming

Thanatopraxie is een invasieve behandeling. Dit betekent dat een conserverende vloeistof in het lichaam wordt gebracht, welke het ontbindingsproces tijdelijk vertraagt. Het lichaam hoeft dan niet gekoeld te worden, dus geen bijgeluiden van een koelplaat die aan- en uitslaat. Ook de betreffende kamer kan op aangename temperatuur blijven. Het lichaam van de overledene ziet er natuurlijker uit en voelt niet zo koud en stijf aan. Eventuele verkleuringen van de huid vervagen door de behandeling. 

De behandeling wordt uitgevoerd door een gecertificeerd en geregistreerd thanatopracteur en kan gewoon thuis plaatsvinden. Hierdoor kan uw dierbare zo lang mogelijk thuis blijven. Na de behandeling kan uw dierbare verzorgd en gekleed worden, eventueel met hulp van u als nabestaande. 

Opbaren in een rouwcentrum
Een opbaring in een rouwcentrum is ook mogelijk. Het bezoeken van uw dierbare, geschiedt dan meestal wel op afspraak. Sommige rouwcentra beschikken over een 24-uurskamer. U krijgt dan een sleutel van de ruimte, zodat u kunt komen en gaan wanneer u dat wenst.